Informační portál o světě bezpilotních prostředků

leden 2017

Je zima; létat nebo nelétat?

Mrazivé počasí, sníh a vítr, tedy podmínky v zimním období běžné, dronům moc nepřejí, na druhou stranu ale záběry zasněžené krajiny, ojíněných stromů nebo zamrzlých rybníků a řek mají něco do sebe. Jde stroj poslat do vzduchu i když teploty klesají pod bod mrazu? A pokud ano, co dělat proto, aby let proběhl bez mimořádných událostí?

Číst dál...

Z létání nad Svatým Janem

Jasné i když mrazivé počasí lednových dní láká k létání. S dronem Yuneec Typhoon Q500 jsem vyrazil tentokrát do Českého krasu ke Svatému Janu pod Skalou. Říká se, že zimou trpí akumulátory, ale není to pravda, mnohem víc jsem trpěl já. Tady je pár fotografií z vydařeného letu.

Číst dál...

Akumulátory: trocha teorie nikoho nezabije

Akumulátor představuje limitující prvek konstrukce dronu: je provozně nejdražší, vyžaduje největší péči, má nejnižší životnost, omezujeuje letové výkony. Další vývoj bezpilotních prostředků kritickým způsobem závisí na pokrocích ve vývoji akumulátorů. Neuškodí proto o něm vědět něco víc - nejen kvůli dobrému pocitu, ale i proto, že i zdánlivě nudná teorie může ušetřit dost peněz a trápení.

Číst dál...

Seriál: Začínáme s drony 5. První let

Leží před vámi vámi krabice s novým dronem a vy se nemůžete dočkat až ji rozbalíte a okamžitě poletíte? Ne tak zhurta - v tomto případě by spěch mohl přijít pořádně draho. Důkazem je třeba i to, kolik se po Vánocích objevilo na zdech inzerátů s textem, který začíná slovy "Uletěl nám dron..."

Číst dál...

AirSelfie: fotografující dron do kapsy

Chcete si pořídit selfie z většího odstupu nebo dokonce z výšky? Zapomeňte na samospoušť nebo na dnešní neskladné drony. Stačí z kapsy vytáhnout strojek velikosti mobilu a vypustit ho do vzduchu. Jmenuje se to AirSelfie a samozřejmě s tím půjde dělat i jinačí věci než jen selfie.

Číst dál...

Výcvik pilotů dronů v ČR a SR - přehled škol

Létání s dronem je komplexní činnost a pokud chcete létat bezpečně a podle předpisů, měli byste se orientovat v oblastech jako je aerodynamika, meteorologie, letecké předpisy, stavba dronu atp. A stejně jako s řízením auta, je rozumné jít do kurzu, kde vám vše důležité vysvětlí odborníci. Uvádíme proto přehled leteckých škol, které v současné době něco podobného nabízejí. 

Číst dál...
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS

Populární příspěvky

Předpisy pro létání s drony v ČR

29-02-2016 Hits:173615 Legislativa Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Jaké jsou předpisy pro létání s drony v ČR? V tomto článku si rozebereme nejen samotné pře... Read more

AisView - pomocník každého pilota dronu

05-08-2016 Hits:62049 Začínáme Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Létáte s dronem a nejste si přesně jisti, kde smíte a kde ne? V takovém případě bychom rád... Read more

Z historie dronů: 1. Neprávem zapomenutý…

23-06-2016 Hits:55256 Vojenské drony Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Historie dronů je starší, než se na první pohled zdá. Jejich kořeny sahají i na naše území... Read more

Seriál: Začínáme s drony: 3. Základy říz…

16-04-2016 Hits:29139 Začínáme Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Pokud dron umí ještě něco víc než stoupat, klesat a zatáčet, výrobce se nezapomene pochlub... Read more