Informační portál o světě bezpilotních prostředků

prosinec 2016

Recenze: Další kniha o dronech

Drony jsou v kursu; kdo s nimi nelétá, ten o nich aspoň mluví, a tak se nadějného tématu logicky chopili i vydavatelé. Což je z hlediska zájemců o bezpilotní prostředky potěšitelné - ovšem pouze v případě, že publikace představuje poctivě odvedenou práci. Patří do této kategorie i nová kniha Drony, která je českým překladem německého autora Stephana zu Hohenlohe?

Číst dál...

Drony nebudou smět do národních parků

Tak jako přibývá dronů, přibývá i omezení pro jejich létání. Zatím poslední představuje chystaná novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která právě prochází schvalovacím řízením. Představitelé České asociace provozovatelů bezpilotních letadel připravovaný zákaz ve sdělovacích prostředcích přivítali.

Číst dál...

Drony, EET a praporkový zákon

Pivo a drony – první je zavedená a téměř všemi milovaná komodita, druhé neobyčejně perspektivní a inovativní technologický obor. Co mají společného? Zdánlivě nic – a přece: hospodští tvrdí, že je likvidují náklady na elektronickou evidence tržeb, zatímco provozovatele dronů stát drží pod krkem neméně likvidačním způsobem.

Číst dál...

DARPA chce navigaci bez GPS

Svět se stává poněkud nestabilním místem - a jednou z jistot, které v případě velké krize mohou zmizet z minuty na minutu, může být satelitní navigace.  Ta se týká i většiny dronů, kde u těch jen trochu pokročilejších je GPS základem ovládání. Takže není bez zajímavosti, že Americká agentura pro pokročilý obranný výzkum (DARPA) vyvíjí navigaci, která se obejde bez kosmického segmentu. Inerciální navigace ale není jen řešení pro případ krizí, protože bez signálu se létá i v uzavřených prostorách, pod korunami stromů a v mnoha dalších typech lokalit. 

Číst dál...

LH-X13: malý dron pro malé piloty

Malých relativně levných kvadrokoptér je na trhu docela hodně, většina jich ale odchází do silikonového nebe už po několika málo týdnech pokusů o létání (když ne dnech). Při našem předvánočním hledání takových, které by neodradily ani malé dítě nebo úplného začátečníka, jsme narazili na zajímavý model LH-X13, který zklamání rozhodně nezpůsobí.

Číst dál...

S fotoaparátem ve firmě Robodrone

Nedávno jsme tu psali o slibné platformě Robodrone Hornet, nyní jsme se díky laskavosti paní Mirky Paškové vypravili podívat do firmy Robodrone, kde tyto stroje – a mnohé další – vznikají a mají servis, konkrétně do pražského pracovišti firmy.  O Robotrone i o jejich jednotlivých produktech tu později napíšeme víc, zatím si na fotografiích vychutnejte atmosféru prostor plných dronů, kde si každý milovník téhle techniky musí připadat jak v ráji.  

Číst dál...

Přehled nejvýznamnějších akcí ve světě v roce 2017

Exploze zájmu o drony vede k obrovskému nárůstu počtu veletrhů a dalších akcí s touto tématikou. Informace o nich se zatím šířily spíš nahodile, a tak leckomu mohlo ledacos důležitého uniknout. Uvítali jsme proto nabídku Marca Mancosu z organizace Skytango použít pro DroneWeb informace z jeho přehledu nejvýznamnějších akcí, které se ve světě uskuteční během příštího roku.

Číst dál...

Syma X5SC: vynikající stroj pro děti a začátečníky

Pointa se nemá prozrazovat - ale pro testy dronů to snad neplatí tolik jako u detektivek: SymaX5SC je skoro ideální kvadrokoptéra v kategorii těch vybavených kamerou a přesto levných. Protože když je výrobek za půldruhého tisíce korun spolehlivý, obratný a odolný, tak si nějaký ten superlativ opravdu zaslouží.

Číst dál...
Přihlásit se k odběru tohoto kanálu RSS

Populární příspěvky

Předpisy pro létání s drony v ČR

29-02-2016 Hits:173952 Legislativa Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Jaké jsou předpisy pro létání s drony v ČR? V tomto článku si rozebereme nejen samotné pře... Read more

AisView - pomocník každého pilota dronu

05-08-2016 Hits:62217 Začínáme Vítek Novák - avatar Vítek Novák

Létáte s dronem a nejste si přesně jisti, kde smíte a kde ne? V takovém případě bychom rád... Read more

Z historie dronů: 1. Neprávem zapomenutý…

23-06-2016 Hits:55593 Vojenské drony Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Historie dronů je starší, než se na první pohled zdá. Jejich kořeny sahají i na naše území... Read more

Seriál: Začínáme s drony: 3. Základy říz…

16-04-2016 Hits:29245 Začínáme Jan A. Novák - avatar Jan A. Novák

Pokud dron umí ještě něco víc než stoupat, klesat a zatáčet, výrobce se nezapomene pochlub... Read more